Terug

FAQ Vinyl - Tips, do's and don'ts

 mediadub vinyl

Mijn plaat slaat over...

Nee, want in veel gevallen ligt het overslaan niet aan de lp. In de meeste gevallen is juist de platenspeler de boosdoener. Bij veel goedkopere platenspelers is de motor niet sterk genoeg en bij zwaarder vinyl zou de plaat daardoor kunnen overslaan. Ook een beperkte afstelmogelijkheid zou ervoor kunnen zorgen dat de naald niet recht in de groef blijft zitten.

TIP: kun je de toonarm niet afstellen? Probeer er een muntje op te leggen om de arm te verzwaren.

Heb je een peperdure platenspeler in huis, of weet je zeker dat het niet aan bovenstaand ligt? Dan zou je altijd nog even kunnen controleren of je naald niet vies is.

Mijn plaat heeft krassen...

Vaak zorgt een kras niet direct voor een probleem en zal je plaat alsnog goed afspelen. Je kan dit testen door je te kijken waar de kras is en te luisteren wanneer de naald over de kras gaat. Helaas is aan een kras die je tijdens het afspelen hoort niet veel te doen. Het is daarom ook belangrijk dat je je platencollectie goed onderhoudt.

Mijn plaat is krom...

Een lichte kromming in een lp hoeft niet meteen voor problemen te zorgen. De arm van je platenspeler is er voor gemaakt om een lichte kromming prima te kunnen opvangen.

Mijn plaat klinkt versneld of vertraagd...

Dan staat je platenspeler waarschijnlijk op de verkeerde afspeelsnelheid. Zoek op je platenspeler een knop met de standen 33, 45 en 78. Dit zijn de rotaties per minuut waarop de platenspeler draait. Een 12” lp wordt meestal op 33 rpm afgespeeld en een 7” single op 45 rpm. Houd er rekening mee dat sommige budget platenspelers niet de mogelijkheid bieden om de afspeelsnelheid aan te passen.

Hoe moet ik mijn platen schoonmaken?

Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat er geen vingerafdrukken op je lp komen. Dit kan de lp na verloop van tijd behoorlijk aantasten. Haal de lp zodanig uit zijn hoes dat je vingers niet op de groeven komen. Verder kan er natuurlijk stof op je plaat komen. Dit is er gemakkelijk af te vegen met een platenborstel. Daarnaast is het ook belangrijk om te onthouden dat er door stof op de plaat zelf ook stof op de naald kan komen, dit kan zorgen voor ruis.
 

Hoe moet ik mijn vinyl platen bewaren?

Bij het opbergen van je lp’s is belangrijk dat je ze verticaal bewaart. Op elkaar gestapeld kunnen je lp’s na verloop van tijd krom trekken. Bij een bescheiden verzameling volstaat een krat of een doos, maar als je collectie serieuze vormen aan gaat nemen is het aan te raden om naar een platenkast op zoek te gaan. Als je de hoes ook wat extra liefde wil geven. Doe er dan een plastic beschermhoes omheen. Zo blijft je lp-collectie nog vele jaren als nieuw.

Vraag direct een offerte aan

+31 (0)180 890 376
info@mediadub.nl