Terug

Vinyl platen persen: Mediadub is de specialist!

 Vraag direct uw vinyl offerte aan

Mediadub weet waar het om draait bij vinyl persen. Wij zijn de grootste onafhankelijke vinylproducent in de Benelux. We hebben in de afgelopen jaren van vinyl persen in alle formaten ons specialisme gemaakt. Met veel trots hebben we voor vele muzikanten en labels in tussen prachtig vinyl mogen persen, zoals Lucas Hamming, Nick & Simon, Eefje de Visser. Ook kunnen wij gunstige levertijden bieden.

 Prijzen


Na de introductie van de CD kon de platenspeler de deur uit. De digitalisering van muziek bracht echter een kentering. Vinylplaten werden weer omarmd dankzij de schare trouwe fans voor muziek op vinyl. Wij geloven dat vinyl hét antwoord is op de cloud-ontwikkelingen waarbij muziek overal en altijd toegankelijk is. Bovendien is analoog geluid nostalgie. Geeft ‘een plaat opzetten’ passie en bewust kiezen voor een stuk muziek weer. De muziek met de sfeer die je erbij krijgt daar draait het om bij de keuze voor vinyl. Als je een LP in een prachtige hoes in handen hebt, is het meteen duidelijk waarom dit product zo populair is. Hieronder vertellen we meer over de mogelijkheden van muziek op vinyl. Van mastering tot vinyl formaten tot vinyl kleuren tot de LP hoes. Daarnaast is het belangrijk voordat jouw muziek op vinyl uitkomt, dat je nog wel toestemming regelt om de liedjes te mogen gebruiken. Wij kunnen de zorg voor de STEMRA afhandeling voor jou uit handen nemen. Lees hierover meer bij onze pijlers >>

 mediadub vinyl

 Mediadub streepje
Vinyl mastering

Vinylplaten worden geperst vanaf persmatrijzen. Deze matrijzen worden aan de hand van de ‘moeder-schijf’ gemaakt. Uw aangeleverde audio (al dan niet door ons gemasterd) gebruiken we om de moeder te maken. Dit kan op twee manieren; lakplaat mastering of DMM mastering. Bij lakplaat mastering (lacquer) wordt de audio op de snijtafel in een lakplaat gezet welke weer gebruikt wordt om de moeder te maken. Bij DMM mastering (direct metal mastering) wordt de audio direct op de koperen plaat gezet waar de matrijzen van getrokken worden. Auditief zit er geen verschil tussen lakplaat- of DMM mastering. Lees meer over onze pijler Professional Audio Mastering.

 Mediadub streepje

Welke vinyl formaten kan ik laten persen? De 7", 10" en 12" platen 

Vinylplaten worden in 3 verschillende formaten gemaakt; 12", 10" en 7".
7” singles worden meestal op 45RPM geperst met naar keuze een klein gat of een groot gat, wat noodzakelijk is om in een jukebox af te kunnen spelen. 12” maxi single met bijvoorbeeld 4 tracks gaat ook op 45RPM en een 12” LP wordt op 33RPM geperst.

 vinyl voorbeelden

Snelheid van de plaat: 45 of 33RPM

De keuze voor de omloopsnelheid van vinyl wordt deels bepaald door de grootte. 7” op 45RPM heeft een kortere tijdsduur dan 33RPM. Op een 12” LP op 33RPM kan langere muziek dan op 45RPM. De tijdsduur is daarnaast ook erg afhankelijk van het soort muziek waar er geperst gaat worden. We hebben we enkele richtlijnen die aangehouden kunnen worden:

 vinyl tijdsduur

Gewicht van de plaat

De audioplaten die we persen kunnen besteld* worden in een standaard en een zware kwaliteit.
7” Singles zijn te bestellen in 42gr of 70gr. 12” LP is te bestellen in 140gr en 180gr. De keuze voor gewicht heeft geen invloed op de audiokwaliteit, het is louter een kwaliteitservaring.
*10” is alleen in 110gr te produceren.

 Mediadub streepje

Welke vinyl kleuren kan ik laten persen?

De meeste platen die we persen zijn op zwart vinyl. Zwart vinyl is kwalitatief het beste. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om opvalwaarde te creëren door gekleurd vinyl te gebruiken. We hebben diverse standaard kleuren die we kunnen gebruiken. Naast dekkende kleuren hebben we ook transparante kleuren. Kwalitatief is een transparante kleur net iets beter dan een dekkende kleur. Tip: wilt u over heel de plaat een beeld of een foto? Bekijk dan de picture disc.

Dekkende kleuren

 Vinyl Solid Colours

Transparante kleuren

 vinyl transparant colours

 Mediadub streepje
Vinyl labels

Veel mensen denken dan vinyl labels achteraf op de plaat geplakt worden als een sticker. Dat is niet zo. De labels worden samen met de compound in de pers samengeperst tot één geheel; uw muziekplaat mét label.

 vinyl persen proces

 Mediadub streepje
Vinyl hoezen

Een vinylplaat moet uiteraard beschermd worden tegen vuil en krassen. Daarvoor hebben we diverse drukwerk oplossingen voor u. In alle soorten en maten en voor elk budget.

Universele hoezen

Dit zijn onbedrukte binnen- en buitenhoezen in verschillende uitvoeringen. Zo hebben we bijvoorbeeld een meest gebruikte witte papieren binnenhoes met twee kapgaten. Of een universele zwarte discobag.

 Vinyl inner sleeves

 Vinyl kapgaten

Discobag of een buitenhoes?

Het verschil tussen een discobag en een buitenhoes is eenvoudig: bij een discobag gaat de plaat direct in de hoes. Bij buitenhoezen is het noodzakelijk dat er ook een binnenhoes gebruikt wordt ter bescherming van uw plaat. Dat kan een universele binnenhoes zijn of een gedrukte binnenhoes. Deze binnenhoezen beschermen de plaat. Er zijn ook polylined binnenhoezen die uw kostbare plaat nog beter beschermen!

Buitenhoes (outer sleeve)

Buitenhoezen bepalen hét beeld van uw vinylproductie. Deze buitenhoezen zijn verkrijgbaar in verschillende karton-kwaliteiten en kunnen op diverse manieren afgewerkt worden. Ook de rugdikte is te bepalen. En wilt u echt groots uitpakken dan is de gatefold een echte eye-catcher. Ook deze gatefold is in diverse uitvoeringen verkrijgbaar. Bovendien bieden we onze grafische begeleiding aan van de plaathoes en komt u er niet uit om uw artwork drukklaar te maken? Geen probleem; ook daarmee helpen we u graag. Lees meer over onze grafische begeleiding hier >>.

 vinyl outer sleeves  

 Mediadub streepje
Downloadcards

We kennen bijna niemand meer zonder een smartphone. Maar een platenspeler? En u heeft besloten om een prachtige plaat uit te brengen. Met mooi materiaal. In een prachtige uitvoering. Uw fans zonder  platenspeler kunnen uw creatie dan niet beluisteren. En in de cloud wilt u de muziek liever niet zetten… Dan is de downloadcard de ideale oplossing. Aan de hand van een beveiligde bandcamp-account kunt u eenvoudig unieke codes creëren die we voor u op een kartonnen kaartje drukken en bijvoegen in de hoes. Uiteraard in een mooie stijl. Op die manier kunnen al uw fans luisteren naar uw muziek. Ook leuk: u weet precies hoeveel codes er geactiveerd worden. Meer weten? Neem contact op met ons.

 Mediadub streepje

Eén vinylplaat snijden?

We krijgen steeds meer vragen naar kleine oplages. Enkele exemplaren kunnen we voor u snijden. Zo heeft u een uniek exemplaar van uw muziek op de vinylplaat. Eventueel voorzien van een full colour hoes en labels. Geweldig om cadeau te doen. Leuk om te bewaren.


 een vinylplaat snijden


 Mediadub payoff

Vraag direct een offerte aan

+31 (0)180 890 376
info@mediadub.nl